Tipy na přípravu skvělého steaku:
Rádi byste ochutnali některý ze skvělých vyzrávaných steaků ale máte obavu, že se vám ho doma nepovede připravit jako šéfkuchařům ze steakhousu? S našimi tipy pro přípravu jim budete vesele konkurovat. Popisujeme přípravu steaků k pečení na pánvi, pokud děláte maso na grilu či kameni, příprava je víceméně stejná, jen se bude lišit doba pečení, a maso již není třeba dopékat v troubě.
Úvod bychom měli, tak směle do díla. Nezapomeňte, nic není tak těžké, jak to vypadá:
1. Kupte si digitální teploměr do masa!! Stojí pár stovek a uvidíte, že už bez něj nikdy nedáte ani ránu.
2. Maso by mělo mít aspoň přibližně pokojovou teplotu. Za žádnou cenu nedávejte maso na pánev rovnou z ledničky!!! Pokud je steak zmrzlý, nechte ho 1 den dopředu pomalu povolovat v ledničce a pak ho cca 2h před pečením vyndejte na kuchyňskou linku. Nenakládejte steaky do marinád a olejů, čisté maso pouze osolte a dokořeňte až na talíři. Jedině tak si vychutnáte tu nejlepší chuť vyzrávaného masa!
3. Před kořeněním osušte steak papírovou utěrkou. Jednak maso krásně přilne na dno pánve a rychleji dojde ke zkaramelizování povrchu a tím i zatažení masa, ale vyhnete se i nepříjemnému prskání.
4. Osolte dle vašich chutí z obou stran a sůl jemnými pohyby vmasírujte, aby dobře držela na povrchu. Poté nechte 10-30 minut sůl pracovat. Nebojte se, z vyzrávaného masa Vám sůl vodu nevytáhne. Sůl rozhodně doporučujeme hrubou mořskou, oproti kuchyňské jemné soli je rozdíl v chuti obrovský.
5. Co se týká pánve, nejlepší je titanová nebo železná, ale fungují všechny druhy. Jen dávejte pozor na staré teflonové, steaky se na nich hodně připékají a povrch je pak spálený místo zkaramelizovaný.
6. Než dáte steak na pánev, předehřejte si troubu na 160 °C.
7. Těsně před samotným pečením steak potřete zlehka olejem, doporučujeme olivový nebo úplně nejlépe avokádový, dají se zahřát na vysokou teplotu a nepřepalují se.
8. Pánev by měla být rozpálená na cca 210-230 °C. Dá se to odhadnout i podle oka, při vložení na pánev se musí od steaku pořádně zakouřit a ihned uslyšíte charakteristický ostrý zvuk pečení.
9. Nikdy, ale opravdu nikdy nepoužívejte k otáčení steaků vidličky nebo pícháky. Ideální jsou kleště nebo lopatky. Povrch masa se nesmí poškodit.
10. Délka pečení je sporná, závisí na síle steaku a také jestli je s kostí nebo bez. Experimentujte.
Obecně se dá ale říct co 1cm síly to 1minuta na pánvi z každé strany a je to tak akorát. Pokud je maso s kostí, doporučujeme ještě poté 30s péct právě na kosti. Totéž platí, když má steak silnější tukové krytí. Dalších 30s na tuku dělá divy s chutí (např. náš T-bone steak 3,5cm silný pečeme 3,5minuty z každé strany, dále 30s na kosti a 20-30s na tuku). Výsledkem by měl být steak po obou stranách zlatavě hnědý, se zkaramelizovanou krustou (ne černou spálenou), která při zakrojení mírně křupne.
11. Šup s ním do trouby na cca 8-12minut. Po 8 minutách je dobré změřit teplotu ve středu masa. Zde je okamžik kdy si určíte, jak chcete steak podávat.
Za nás uvádíme teploty k propečení:
Rare: 49-54°C
Medium Rare: 54-57°C
Medium: 57-60°C
Medium Well: 61-64°C
Well Done: 64-69°C
Podrážka: 70°C a více
12. Když je steak podle vašich představ, nepusťte se hned do jídla. Vydržte a nechte ho odpočinout na dřevěném prkénku(nevytáhne teplo z masa jako plast či talíř) s kouskem másla na povrchu. Ideál je cca 5-6minut. Doporučujeme steak překrýt alobalem, ať Vám vydrží horký. Ale pozor, NE zabalit!!
13. Máte super šťavnatý steak, tak dokořenit, jak máte rádi a hned zakrojit! Přejeme dobrou chuť.
Komentáře
Diskuze je prázdná.