TIPY A RECEPTY FARMA ŠOULOVI - FARMA_ŠOULOVI

+420 725 519 525
Odhlášení
Přejít na obsah
Tipy na přípravu skvělého steaku:

Rádi by jste ochutnali některý ze skvělých vyzrávaných steaků ale máte obavu, že se vám ho doma nepovede připravit jako šéfkuchařům ze steakhousu?S našimi tipy pro přípravu jim budete vesele konkurovat. Popisujeme přípravu steaků k pečení na pánvi, pokud děláte maso na grilu či kamenu, příprava je víceméně stejná, jen se budou lišit doby pečení, a maso se nedopéká v troubě.

Úvod by jsme měli, tak směle do díla. Nezapomeňte, nic není tak těžké, jak to vypadá:

1. Kupte si digitální teploměr do masa!! Stojí pár stovek a uvidíte, že už bez něj nikdy nedáte ani ránu.

2. Maso by mělo mít aspoň přibližně pokojovou teplotu. Za žádnou cenu nedávejte maso na pánev rovnou z ledničky!!! Pokud je steak zmrzlý, nechte ho 1 den dopředu pomalu povolovat v ledničce a pak ho cca 2h před pečením vyndejte na kuchyňskou linku. Nenakládejte steaky do marinád a olejů, čisté maso pouze osolte a dokořeňte až na talíři. Jedině tak si vychutnáte tu nejlepší chuť vyzrávaného masa!

3. Před kořeněním osušte steak papírovou utěrkou. Jednak maso krásně přilne na dno pánve a rychleji dojde ke zkaramelizování povrchu a tím i zatažení masa, ale vyhnete se i nepříjemnému prskání.

4. Osolte dle vašich chutí z obou stran a sůl jemnými pohyby vmasírujte, aby sůl dobře držela na povrchu. Poté nechte 10-30 minut sůl pracovat. Nebojte se, z vyzrávaného masa Vám sůl vodu nevytáhne. Sůl rozhodně doporučujeme hrubou mořskou, oproti kuchyňské jemné soli je rozdíl v chuti obrovský.

5. Co se týká pánve, nejlepší je titanová nebo železná, ale fungují všechny druhy. Jen dávejte pozor na staré teflonové, steaky se na nich hodně připékají a povrch je pak spálený místo zkaramelizovaný.

6. Než dáte steak na pánev, předehřejte si troubu na 160 °C.

7. Těsně před samotným pečením steak potřete zlehka olejem, doporučujeme olivový nebo úplně nejlépe avokádový, dají se zahřát na vysokou teplotu a nepřepalují se.

8. Pánev by měla být rozpálená na cca 210-230 °C. Dá se to odhadnout i podle oka, při vložení na pánev se musí od steaku pořádně zakouřit a ihned uslyšíte charakteristický ostrý zvuk pečení.

9. Nikdy, ale opravdu nikdy nepoužívejte k otáčení steaků vidličky nebo pícháky. Ideální jsou kleště nebo lopatky. Povrch masa se nesmí poškodit.

10. Délka pečení je sporná, závisí na síle steaku a také jestli je s kostí nebo bez. Experimentujte.
Obecně se dá ale říct co 1cm síly to 1minuta na pánvi z každé strany a je to tak akorát. Pokud je maso s kostí, doporučujeme ještě poté 30s péct právě na kosti. Totéž platí, když má steak silnější tukové krytí. Dalších 30s na tuku dělá divy s chutí (např. náš T-bone steak 3,5cm silný pečeme 3,5minuty z každé strany, dále 30s na kosti a 20-30s na tuku). Výsledkem by měl být steak po obou stranách zlatavě hnědý, se zkaramelizovanou krustou (ne černou spálenou), která při zakrojení mírně křupne.
                 
11. Šup s ním do trouby na cca 8-12minut. Po 8 minutách je dobré změřit teplotu ve středu masa. Zde je okamžik kdy si určíte, jak chcete steak podávat.
Za nás uvádíme teploty k propečení:

Rare: 49-54
Medium Rare: 54-57
Medium: 57-60
Medium Well: 61-64
Well Done: 64-69
Podrážka: 70 a více

12. Když je steak podle vašich představ, nepusťte se hned do jídla. Vydržte a nechte ho odpočinout na dřevěném prkénku(nevytáhne teplo z masa jako plast či talíř) s kouskem másla na povrchu. Ideál je cca 5-6minut. Doporučujeme steak  překrýt alobalem, ať Vám vydrží horký. Ale pozor, NE zabalit!!

13. Máte super šťavnatý steak, tak dokořenit, jak máte rádi a hned zakrojit!  Přejeme dobrou chuť.
Farma Šoulovi
Lidmovice 31
389 01 Skočice
tel.: +420 725 519 525
e-mail: obchod@farmasoulovi.cz
facebook: facebook.com/FarmaSoulovi
Návrat na obsah